Skip to main content

Posts

Showing posts from 2014

Gembira

Ada orang menangis, bila gembira.  Ada orang ketawa, bila gembira. 
Tapi apa sebenarnya yang buat kita gembira?
Skor 4.0 dalam exam? Mengolok kawan yang jatuh di tandas? Tolong makcik angkat barang sambil melintas jalan? Makan durian Musang King sampai sendawa?
Alang call last few weeks.  Dia sedih tak dapat buat mak abah gembira. 
So, I asked her how you define gembira? How mak abah define gembira?
For me, Jika balik every month tu dapat buat mak abah gembira, saya akan balik.  Jika minta transfer tu dapat buat mak abah gembira, saya akan minta.  Jika kahwin tu dapat buat mak abah gembira, saya akan kahwin. 
Cuma, belum rezeki saya untuk balik duduk dengan mak abah. Belum sampai jodoh saya untuk kahwin. 
Its different when it comes to her situation.  Dia ada dekat rumah every single day. Tolong mak basuh pinggan. Tolong abah angkat baju.  Macamana desperatenya saya nak duduk rumah! Nak buat semua benda untuk gembirakan mak abah. Jealous!  Cari makna gembira dalam kehidupan seharian kita.  Setiap aspek k…

random

Hello weekend. 
Having this little computer with me buat rasa nak menulis tu datang balik. But this is totally random. Woke up on Saturday morning with mixed feelings. Just took few minutes after packed my bag for short trip with Nedhu. Pity her. Nak kejutkan bangun pagi ni pun tak sampai hati. Lumrah seorang junior doctor i think.
Random post.  Random people. Random idea.
Abah selalu pesan, Dalam hidup kita tak akan dapat semua benda yang kita nak. We have to choose. We have to prioritize things. And kadang-kadang tak semua yang kita nak kita dapat. People can be so beruntung, Alhamdulillah.  Blessed with a happy family. Blessed with a good job.  Tapi ada orang diuji Allah macam-macam. 
I'll always remind my little sister, Surah Al-Baqarah ayat 286.  Allah tu Maha Mengetahui more than anyone. He is the creator sebab tu Dia tahu hambaNya.  Dia tahu sejauh mana kemampuan hambaNya untuk menghadapj ujian dariNya.  Senjata utama adalah doa. Dan setiap perancangan semua adalah daripadaNya. 
And for p…

Hello 2014

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ "Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang"
Goodbye 2013. Full with memories. The ups and downs. Allah itu Maha Adil bukan?
Lots of new year resolutions katanya. So, here I'm telling you my 2014 resolutions. May Allah ease everything throughout the year, insyAllah.

#1 achieve 2012's resolutions
#2 complete my manuscript for pacemaker
#3 start my DUR for Vasteral and Elantan
#4 start the Pain Clinic Service 
#5 no more procrastination in everything
#6 spend money wisely
#7 increase discipline level
#8 follow daily schedule. don't cheat
#9 be nice to people no matter how they treat you
#10 perbaiki diri supaya cita-cita tercapai :)

10 is enough for now.  so many events scheduled for next year.  mampu berdoa supaya Allah permudahkan semuanya.
I do have my own cita-cita. To be a pharmacist, alhamdulillah i'm a pharmacist now. Then, we decided to have another dream. 
Tak apa, gonna turn 25 this year and still have long way to g…