Skip to main content

Posts

Showing posts from July, 2011

Ramadhan Kareem

بسم الله الرحمن الرحيم
Ya Allah, terima kasih atas Ramadhan Mu kali ini terima kasih dipanjangkan umur ditetapkan iman kali ini terima kasih masih diberi nafas dicelik mata kali ini
Ya Allah, hambaMu yang hina kotor dan cerca ini mohon ampun hambaMu yang alpa ini mohon ampun hambaMu ini mohon taubat segala dosa masa lalu
Ya Allah, kuatkan iman kami.terimalah taubat kami semoga Ramadhan kali ini memberi sinar baru kepada kami semoga Ramadhan kali ini menjadi permulaan yang baik untuk kami semoga Ramadhan kali ini menginsafkan lubuk hati kami
insyAllah insyAllah
ikhlas dari pemilik blog ini seorang yang berhati macaron, selamat berpuasa.insyAllah ketemu lagi diSyawal nanti.

saya yang gemuk dan bermimpi untuk kurus

Amaran: Entri ini untuk orang gemuk tau.siapa tak nak baca boleh pergi makan durian.


بسم الله الرحمن الرحيم
ini pengakuan jujur dan ikhlas dari saya yang memang saya gemuk.tak payahlah nak gelak sipu-sipu ke apa.kalau awak pun gemuk baik mengaku.lainlah kurus macam Erra Fazira ke Ziana Zain ke Nasha Aziz ke.ramai lagilah.

dari dulu lagi saya memang gemuk.alaa sejak 1998 lagi.tak percaya?percayalah.pergi tengok buku rekod kesihatan warna biru tua saya dalam bilik tu.sebelum tu tak adalah gemuk sangat tapi semua orang cakap sejak lulus PTS tu hati bahagia agaknya tu yang makan tak ingat dunia.
berbalik pada isu mimpi hendak kurus.siapa yang tak nak kurus?kurus meleding tu lagi lah nak.pelbagai cara telah dilakukan.tapi tak berjaya.faktor kegagalan yang utama adalah tidak konsisten.
bersenam 30 minit sehari - 10 hari sahaja buat.lepas tu malas.jangan makan nasi - memang jarang makan nasi dekat rumah.tetapi hanya akan mengekalkan angka tak akan menurunkan pun.makan ubat kurus - ini memang tak …

What to bake?

بسم الله الرحمن الرحيم
i have a list of things i want to bake.not to cook cause i am not that good in cooking except sardin goreng.sayur-mayur.don't ask me to cook gulai telur ikan which my mom taught me last few nights or kari ayam.goreng berlada i can still cook lah but don't complain after that okay.talking about gulai telur ikan dah lama mak tak masak and its totally awesome.delicious memang sampai menjilat jari menghirup pinggan lah.i wish i can eat gulai telur ikan everyday. *habislah ikan-ikan di lautan*


berbalik pada isu "what to bake?".
i've a list of dessert to bake which only consist of three items.yeah only three.the macaroon.the macaron.the red velvet cake.i baked all three but just put aside the quality and the look and just count in the taste.so what i should bake next?


you out there.tell me what i should try to bake before KKM post me somewhere in the jungle to work.tell me tell me and insyAllah i'll try to do it.


leave a comment and i'll try …

champú

بسم الله الرحمن الرحيم
ini entri mengenai syampu ke shampoo ke walau apa pun ejaan dia.i tried many many many types and brands of shampoo.you name it and i tried nearly most of it.
rejoice head & shoulder herbal essence loreal pantene sunsilk clear palmolive watson 
unfortunately,i can't stick with the one and only shampoo.i don't know why after few months using it whether i'll get annoyed with the smell or i just feel like changing my shampoo again.
currently i'm using Loreal Total Repair like this one;

pretty good enough for my hair.i cut my hair short and use this complete product and it works.no split ends.no breakage.no dryness.and i'm loving it.however,there is one more thing that Loreal should try to combat.
HAIR FALL
i don't know whether its only me or anyone else out there having hair fall problem with Loreal.different people have different hair.but just in case if you experienced the same problem with me can you share what you did to combat it?
i would recommend …

Upah Penyusuan and My Shaza's Cookies

بسم الله الرحمن الرحيم
sementelah saya menunggu adik sayang buat medical check-up di KPJ Seremban ni lebih baik saya gunakan kesempatan yang ada untuk menulis sedikit tentang upah penyusuan sepertimana yang telah saya google dan saya fahami.
upah penyusuan ini secara ringkas ibarat nafkah yang harus bapa bayar kepada ibu yang telah menyusukan anaknya.kerana menjadi tanggungjawab seorang bapa untuk memberi makan minum kepada anak-anaknya.menurut Ayu Aima Yusuf dalam buku Penyusuan Susu Ibu Menurut Perspektif Islam terdapat beberapa kategori upah penyusuan dalam Islam.kerana saya telah bercadang untuk copy paste maka lebih baik jika dirujuk pada pautan seperti dibawah atau dapatkan buku tersebut di kedai buku berhampiran pintu rumah anda;
Penyusuan Susu Ibu Menurut Perspektif Islam, Ayu Aima Yusuf

bukanlah saya menulis ini sebab saya sedang menyusukan anak tetapi sekadar ingin berkongsi kerana saya sendiri baru mengetahui istilah ini setelah 22 tahun bernafas di muka bumi Allah ini.ilmu ya…

quick update I

بسم الله الرحمن الرحيم
really this is a quick update after i finished baking my chocolate chips and before i'm off to bed.alhamdulillah everything goes well today,yesterday,the day before and even last week.but you don't know when Allah wants to test you right.and yeah this is what happen today;

i knocked someone's car.my mistake.my bad.but i'm so sorry i'm not trying to be rude or what but i think that uncle terlalu shall i said prejudice to me.he asked for my driving license i'm fine with it but what happen to your mouth until you cannot even smile.when i said i'm sorry at least as an adult cakaplah tak apa ke lain kali  bawa kereta baik-baik ke ini tak pandang langsung.hello,am i talking to that tiang lampu ke?even at first he asked me to replace both doors.luckily emak came and i pass everything to her.i'm afraid if that uncle was hurt or whatever but the way he talk to me make me cry.i don't want to cry at first because yeah it was nothing after …

monday oh dear

بسم الله الرحمن الرحيم
early in the morning i sent adik to school and then sent alang to pedas.after breakfast i went to KL and later in the evening went to Shah Alam to take my academic transcript.
the story begins when its difficult to start my car at pedas but i ignore it hoping that the battery can last few more days.i even told mar at shah alam before went back that i don't know whether i'll be able to start my car or not.alhamdulillah from UiTM i drove back to rembau.i still have quarter of fuel in the tank but i can't concentrate on my driving cause i'm too sleepy.so i've to make a decision whether to continue driving and put others at risk as well if any accident occur or or or should i stop at R&R and buy some snacks for me to munch.i don't want to stop at first because i'm afraid i won't be able to start my car back.
however....
i decided to stop at R&R Seremban at petronas to fill in my tank and buy peanuts and green tea.soooo nak dijadik…

Perak: The Silver State

بسم الله الرحمن الرحيم
jujurnya malas mahu menaip panjang-panjang.nak upload gambar dekat blog pun malas sebab dah ada dekat facebook.tapi ikutkan malas memang tak payahlah nak ada blog kan.banyak benda nak tulis banyak lagi dalam kepala nak kena keluarkan tapi semua tak berilmiah.adalah juga yang berilmiah tapi tak sampai 50% pun.insyAllah lepas ini saya tulis pasal "upah susu".
minggu lepas-lepas kami ke Perak.ada orang siap tanya ada apa dekat Perak? inilah namanya Cuti-Cuti Malaysia.yang tak ada apa itulah kita kenal pasti.siapa cakap Perak itu tak seronok?
Taiping menarik tentang taiping dengan bukit larut nya.taman tasik nya.penjara nya.dan kuala sepetang nya.zoo mungkin tidak berapa menarik untuk kami yang tidak fanatik dengan binatang.bukan membenci tapi RM12 untuk mengelilingi zoo yang seperti tidak terjaga tidak begitu praktikal.dan nak dijadikan cerita kami tidak buat tempahan hotel terlebih dahulu.jadi selepas ini sesiapa ke taiping inginkan nasihat mengenai hotel bo…