Skip to main content

Perak: The Silver State



بسم الله الرحمن الرحيم

jujurnya malas mahu menaip panjang-panjang.nak upload gambar dekat blog pun malas sebab dah ada dekat facebook.tapi ikutkan malas memang tak payahlah nak ada blog kan.banyak benda nak tulis banyak lagi dalam kepala nak kena keluarkan tapi semua tak berilmiah.adalah juga yang berilmiah tapi tak sampai 50% pun.insyAllah lepas ini saya tulis pasal "upah susu".

minggu lepas-lepas kami ke Perak.ada orang siap tanya ada apa dekat Perak? inilah namanya Cuti-Cuti Malaysia.yang tak ada apa itulah kita kenal pasti.siapa cakap Perak itu tak seronok?

Taiping
menarik tentang taiping dengan bukit larut nya.taman tasik nya.penjara nya.dan kuala sepetang nya.zoo mungkin tidak berapa menarik untuk kami yang tidak fanatik dengan binatang.bukan membenci tapi RM12 untuk mengelilingi zoo yang seperti tidak terjaga tidak begitu praktikal.dan nak dijadikan cerita kami tidak buat tempahan hotel terlebih dahulu.jadi selepas ini sesiapa ke taiping inginkan nasihat mengenai hotel boleh hubungi kami.habis semua hotel di taiping kami dah jelajah.biar gambar meneruskan bicara.



kota ngah ibrahim.tinggalan sejarah di Matang.


mee udang Mak Jah kuala sepetang.harusnya kami order udang goreng tepung sahaja.mungkin lebih berbaloi.


taman tasik taiping.tiada apa yang istimewa kecuali ramainya orang beriadah di waktu petang.


bukit larut.maxwell hill.tempat peranginan pertama di malaysia katanya.siapa mabuk darat baik jangan naik.


Kuala Kangsar
lebih kurang 30 minit perjalanan dari taiping ke kuala kangsar.sempat juga saya terlelap bila farhanah memandu.di kuala kangsar sejujurnya tiada apa yang sangat-sangat menarik kecuali gahnya MCKK di tengah pekan kuala kangsar.pokok getah tertua.galeri sultan azlan shah.masjid ubudiah.muzium diraja yang tutup juga labu sayongnya.pusing-pusing pekan kuala kangsar tak jauh beza dengan tampin.mari-mari lihat kesimpulan kuala kangsar dari gambar-gambar.


indah masjid ubudiah.subhanAllah.


galeri sultan azlan shah.seronok.sila pergi.bayaran masuk RM 2


muzium diraja yang tutup


tinggalan rumah lama bersebelahan masjid.kredit untuk tukang ambil gambar,farhanah


pokok getah tertua.gambar tidak jelas sebab dalam hujan.


Ipoh
dari Jumaat hingga Isnin kami bersapau di ipoh.terima kasih tidak terhingga kepada Soraya dan keluarga kerana melayan kerenah kami.hari sabtu tiga lagi sahabat menyertai kami di ipoh.mari tengok gambar.


roti gegar.kepada mereka yang gemarkan telur tiga suku boleh cuba buat sendiri.


menara tak tahu apa nama.di tengah-tengah bandar ipoh.


istana kellie.berhantu menurut ceritanya.


golden flowstone tour bukan flinstone.gua tempurung yang subhanAllah.


menara condong teluk intan.memang condong.tak tipu.


gerbang malam yang lebih kurang macam uptown.panjang gila sampai hujung berpinar mata tengok benda sama sepanjang jalan.


pinggan bunga kangkung.flea market ipoh.sila ke sini untuk cari barang antik.memang ternganga bila tengok sebab tak sangka ada orang jual lagi.


lost world of tambun.memang lost sebab jika tak pakai tights or proper swimming pants jangan harap "pengawal hidup" itu nak bagi masuk kolam yang tak seberapa besar tu.nasib baik ada petting zoo dan amusement park yang memang kagum betul lah.


stesen keretapi ipoh


dessert di strawberry moment.kemasan makanan memang terbaik tapi kesedapan hanyalah sekadar biasa sahaja.


gua kek lok tong.tapi itu gambar bukit dia bukan gua.


sam poh tong temple.antara temple terawal dibina dan ada beberapa peminta sedekah disini.


Batang Kali
ini perjalanan istimewa ke rumah sahabat cantik saya Ili Nadirah.memandangkan sudah sekali jalan jadi kami ubah suai perjalanan agar dapat ke rumah ili waktu dia cuti.


dan perkenalkan sahabat saya bersama teman seperjalanan saya.

dan akhirnya alhamdulillah jam enam lebih sikit kami sampai rumah.tamatlah perjalanan kami ke perak.dan akan saya tulis peristiwa semalam dan sedikit kongsi tentang upah susu bila saya rajin nanti.jaga diri baik-baik.


Comments

Popular posts from this blog

Winter in Tokyo

Assalamualaikum. Hai there, it has been so long I did not write here. Probably will try to write more frequent this year. (konon azam tahun baru)
We just came back from Tokyo. Not really that baru. 10 days ago and we think that I should write about this trip. In case anyone out there need references on how we survived our trip for nine days.
But, let me tell you something. 1. I am going to write in bahasa rojak (if you feel annoyed reading it please do not read from the start). Well, I saw some netizens commented on FB post bout how someone tulis post pasal "OPAH" using bahasa rojak which I think it is just another desperate attention seekers tactic.
2. This is NOT "You can survive Tokyo under RM 1000" or "Visit Japan for budget only RM300". We do not restrict our budget at all. The cost is not really cheap but we tried our best to minimize the budget. 
So, here you go....
Flight ticket One fine day, my housemate said she wants to go somewhere cold to cel…

You go girl!

hai there!
it has been so long I did not post anything. I did wrote something but I did not post it. too many things happened. I'm getting older. not only me, you also right?
2016 gonna leave us in few months time. my boss favorite question is, "what  have you achieved this year, Izzati?" apparently, I'm still cracking my head for an answer at least to his question this year.
honestly, I never imagine that I'm gonna be here today. never imagine myself in Sabah for FOUR years. freaking FOUR years! I survived staying 1013 miles away from my parents. despite you know I flew back almost once a month. up to a point people are wondering if I got boyfriend back in Semenanjung. its more than a boyfriend. its my parents! its another long story. need to dedicate one whole post to summarize my 4 years in Sabah.
you know what,  things happen unexpectedly. once I had a very bad heartbroken. I put too much hope in someone. it took me so long till I can completely move on. Libra is very loy…

pesan abah

abah selalu pesan pada kami adik-beradik, dalam hidup ini kita tak akan dapat semua benda ada benda kita kena korbankan untuk dapat yang lain
betul abah. menginjak umur hampir 30 (oh, exaggerate saja), macam-macam ragam manusia boleh nampak. duduk jauh 1013 batu daripada keluarga, siapa sangka hampir 4 tahun dah dekat sini. tengok orang pergi jalan, terus jadi macam budak kecik mengadu dekat abah. dan abah as usual, trying hard to calm me down. "ada benda yang orang tu tak buat, tapi angah buat. sebab tu dia boleh pergi jalan tapi angah tak" too bad future husband. abah already put a higher level of my expectations to men in my heart.
dengan jujur, I spend most of my salary for flight tickets. kan dulu pernah saya coretkan, kalau balik setiap bulan boleh buat mak abah happy, saya akan buat.  bahkan kalau setiap minggu pun mungkin saya sanggup. syurga saya masih lagi di bawah tapak kaki mak. balancing life between work and family is important. I'm learning a lot of things here. to be ind…