Saturday, April 19, 2014

random


Hello weekend. 

Having this little computer with me buat rasa nak menulis tu datang balik.
But this is totally random. Woke up on Saturday morning with mixed feelings. Just took few minutes after packed my bag for short trip with Nedhu. Pity her. Nak kejutkan bangun pagi ni pun tak sampai hati. Lumrah seorang junior doctor i think.

Random post. 
Random people.
Random idea.

Abah selalu pesan,
Dalam hidup kita tak akan dapat semua benda yang kita nak. We have to choose. We have to prioritize things. And kadang-kadang tak semua yang kita nak kita dapat.
People can be so beruntung, Alhamdulillah. 
Blessed with a happy family. Blessed with a good job. 
Tapi ada orang diuji Allah macam-macam. 

I'll always remind my little sister, Surah Al-Baqarah ayat 286. 
Allah tu Maha Mengetahui more than anyone. He is the creator sebab tu Dia tahu hambaNya. 
Dia tahu sejauh mana kemampuan hambaNya untuk menghadapj ujian dariNya. 
Senjata utama adalah doa. Dan setiap perancangan semua adalah daripadaNya. 

And for people who came in our life,
tak ada orang yang datang tanpa tujuan dalam hidup kita.
The one that I met on my way up to Gunung Kinabalu, we don't know each other but they taught me that life is not that easy for certain people. 
The one that I met at Pulau Sibuan, we don't know each other but they taught me that food is not cheap and they worked hard for it. 
The one that I met at hospital, we don't know each other but they taught me to appreciate everyone and everything in life as long as they are still alive. 

Definitely people will come and go. Definitely. 
Unless Allah said, he/she is the one for you and maybe you gonna spend the rest of your life till Jannah with them. InsyAllah.
But still if dah sampai ajal, semua orang pun akan pergi juga kan?

Ada masa itu bukan ceritanya. 
Ada masa orang itu datang dan pergi.
Kalau tak lama, sekejap. Kalau tak sekejap, lama. 

It depends on you how to cope with that situation. Like they said 'how to mend a broken heart'.
But don't be not so clever dengan all those suicidal ideas.

If you want to cry, go ahead. Find someone to talk and then cry. 
Jangan nangis dalam tandas sebab banyak syaitan dekat situ. So totally not a good idea.
Especially bawah shower. Someone laughed at me when I mentioned this idea. 
Get a good night sleep. 
Wake up and make a decision. 

Semua pun berbalik pada diri sendiri. Kita yang menjadikan keadaan macam ini.
Maka kita bertanggungjawab terhadap diri sendiri.
Kalau pun nak salah kan orang lain, siapa?

Ingat dalam hati. Allah sentiasa ada. Keluarga sentiasa ada. 
Berdoalah insyAllah ada penyelesaian.
Kembali pada Allah. Dia Maha Mendengar Maha Mengasihani. 
It took me two hours to decide. Days to move on.
Maybe you need more than that. Give yourself a break from all these tiny little things.
Banyak lagi major things for you to do. For you to think.

Kak Ros told me,
"Ada orang kena rasa kehilangan, baru dia belajar menghargai" 
Mungkin Allah jauhkan kita daripada seseorang, supaya kita hargai orang lain disekeliling kita. Siapa tahu kan? Kalau dah jodoh tak ke mana tu. Nanti dia datang balik, insyAllah. 
Lambat ke cepat ke kita serahkan pada Allah. 

Siapa tak peningkan bila orang asyik tanya bila nak kahwin?
Senyum. 



Lots of love,
izzati










0 comments:

 
template by suckmylolly.com