Skip to main content

kisah doktor gigi



بسم الله الرحمن الرحيم

ini kisah doktor gigi saya.
selepas tujuh bulan tak jumpa doktor gigi memang takutlah kan nak melangkah masuk klinik tu.anda dinasihatkan berjumpa doktor gigi enam bulan sekali ya jangan lupa.

klinik gigi kegemaran saya nama dia Jasbir Orthodontic dekat depan City Bayview Hotel Melaka tu.sebelah Putra Specialist Hospital.bukan memang suka tapi terpaksa suka sebab sejak 20/12/2004 dah ulang alik ke sana sampailah ke hari ini.pendek cerita memang dah macam klinik sendirilah lebih kurang.sebenarnya selalu takut jumpa dentist sebab mesti kena tegur "you didn't brush your teeth properly" "your gums are bad" "there are plaques under your gums" "you didn't floss your teeth" and bla bla bla bla

itu sebab utama lah.tapi dengan bantuan beberapa produk bukan kecantikan tapi untuk penjagaan mulut alhamdulillah my gums getting better and doctor cakap dah improve a lot.mari saya kenalkan sahabat karib saya;

ini berus gigi Oral B Pro Expert Complete dengan Cross Action


ini ubat gigi Sensodyne Gum Care
ini Biotene Mouthwash

combination of these three products alhamdulillah menghasilkan gusi yang lebih sihat dan kurang plak-plak degil.kisahnya hari ini pergi jumpa doktor dengan niat nak pasang fixed retainer untuk lower teeth sebab rasa-rasa macam dah berterabur balik gigi ni

ini bukan mulut saya tapi yang doktor tu pasang sebiji macam ini.
siapa nak pakai braces lima tahun lepas tu gigi berterabur balik kan? nak dijadikan cerita doktor cakap 90% dia rasa yang my lower wisdom teeth yang punya kerja crowded kan gigi depan.hasil x-ray telah membuktikan memang sah ada dua wisdom teeth kiri kanan dalam gusi dan tak akan keluar sampai bila-bila.ditambah dengan upper wisdom tooth yang menggigit bahagian dalam pipi.seronok kan?

i need your opinion (walaupun berapa orang sahaja pembaca blog ni) since i have few options regarding my wisdom teeth yang perlukan surgery tu.

that surgery can only be done by an oral surgeon because its a difficult case.and i can't remove both teeth in one surgery.remove one this week.check the sutures after a week.then a week after that remove another tooth.i need 4 weekends to do that.so the options are;

A. undergo that surgery this month before posting 
B. undergo that surgery later at government hospital when i start working

both options have their own advantages and disadvantages.
undergo that surgeries before posting maksudnya kena sacrifice my raya and a few days of puasa.
undergo that surgeries later in government hospital maksudnya i've to make another visit and start all over again with a new dentist at a new hospital.which i might not be comfortable with.

i need your help.your opinion.please please.
thank you and selamat bersahur.


Comments

Popular posts from this blog

Winter in Tokyo

Assalamualaikum. Hai there, it has been so long I did not write here. Probably will try to write more frequent this year. (konon azam tahun baru)
We just came back from Tokyo. Not really that baru. 10 days ago and we think that I should write about this trip. In case anyone out there need references on how we survived our trip for nine days.
But, let me tell you something. 1. I am going to write in bahasa rojak (if you feel annoyed reading it please do not read from the start). Well, I saw some netizens commented on FB post bout how someone tulis post pasal "OPAH" using bahasa rojak which I think it is just another desperate attention seekers tactic.
2. This is NOT "You can survive Tokyo under RM 1000" or "Visit Japan for budget only RM300". We do not restrict our budget at all. The cost is not really cheap but we tried our best to minimize the budget. 
So, here you go....
Flight ticket One fine day, my housemate said she wants to go somewhere cold to cel…

You go girl!

hai there!
it has been so long I did not post anything. I did wrote something but I did not post it. too many things happened. I'm getting older. not only me, you also right?
2016 gonna leave us in few months time. my boss favorite question is, "what  have you achieved this year, Izzati?" apparently, I'm still cracking my head for an answer at least to his question this year.
honestly, I never imagine that I'm gonna be here today. never imagine myself in Sabah for FOUR years. freaking FOUR years! I survived staying 1013 miles away from my parents. despite you know I flew back almost once a month. up to a point people are wondering if I got boyfriend back in Semenanjung. its more than a boyfriend. its my parents! its another long story. need to dedicate one whole post to summarize my 4 years in Sabah.
you know what,  things happen unexpectedly. once I had a very bad heartbroken. I put too much hope in someone. it took me so long till I can completely move on. Libra is very loy…

pesan abah

abah selalu pesan pada kami adik-beradik, dalam hidup ini kita tak akan dapat semua benda ada benda kita kena korbankan untuk dapat yang lain
betul abah. menginjak umur hampir 30 (oh, exaggerate saja), macam-macam ragam manusia boleh nampak. duduk jauh 1013 batu daripada keluarga, siapa sangka hampir 4 tahun dah dekat sini. tengok orang pergi jalan, terus jadi macam budak kecik mengadu dekat abah. dan abah as usual, trying hard to calm me down. "ada benda yang orang tu tak buat, tapi angah buat. sebab tu dia boleh pergi jalan tapi angah tak" too bad future husband. abah already put a higher level of my expectations to men in my heart.
dengan jujur, I spend most of my salary for flight tickets. kan dulu pernah saya coretkan, kalau balik setiap bulan boleh buat mak abah happy, saya akan buat.  bahkan kalau setiap minggu pun mungkin saya sanggup. syurga saya masih lagi di bawah tapak kaki mak. balancing life between work and family is important. I'm learning a lot of things here. to be ind…